COMUNICAT DE PREMSA

Els resultats, de les eleccions municipals posen clarament de manifest el que des d’Independència i República – Primàries Catalunya hem estat defensant: que si s’hagués bastit una única candidatura amb totes les forces independentistes, tal com proposàvem des de Primàries, a hores d’ara molt probablement tindríem un Ajuntament i un alcalde independentista. Aquesta és la primera constatació que mostren els resultats obtinguts i que volem posar de manifest.

La segona és que, també amb les dades a la mà, en el cas de Sabadell, és del tot fals que la nostra candidatura hagi perjudicat les forces independentistes. Fins i tot en la hipòtesi que tots els 1.180 vots d’Independència i República haguessin anat a parar a ERC —la candidatura independentista més votada— el resultat hauria estat exactament el mateix. Igualment passaria si tots haguessin anat a parar a Junts per Sabadell. En totes les hipòtesis possibles de repartiment d’aquests 1.180 vots, el resultat no hauria variat, cosa que prova que la nostra candidatura no ha perjudicat en absolut cap de les altres opcions independentistes. Neguem, per tant, rotundament allò que alguns afirmen sense cap mena de base real.

Hi insistim, l’únic que hauria pogut garantir un Ajuntament independentista hauria estat una llista conjunta sorgida d’unes primàries transparents i obertes a la ciutadania. Però els partits van prioritzar altres interessos o objectius. Ara, un cop fetes les eleccions i basant-nos estrictament en els resultats (tota la resta són hipòtesis interessades en un sentit o altre), el que està molt clar és que l’independentisme unit representa, pel cap baix el 32’3 % dels vots emesos si tenim en compte només els partits que finalment vam signar el Pacte municipal republicà proposat per l’ANC, o el 41’7 % si haguéssim comptat també amb la participació de la Crida. En tots dos casos la llista sorgida de Primàries hauria estat la llista més votada, (per sobre del 28’8 % obtingut pel PSC, ara la llista més votada).

Això potser no ha estat possible perquè la teoria del “vot útil” que sempre acaba fent forat i provocant que molts votants no votin l’opció que més els convenç, sinó la que consideren el mal menor i l’opció més segura i menys arriscada, ho ha impedit.

Tampoc hi ha ajudat la invisibilitat a què estan sotmeses les candidatures que es presenten per primera vegada a unes eleccions atès que prevalen i es privilegien les candidatures que ja són dins de l’Ajuntament quan, de fet, aquestes són les més conegudes i són les noves que necessitarien més visibilitat. Des d’aquí volem denunciar aquesta pràctica que considerem poc democràtica i impròpia d’un joc net i en igualtat de condicions per a tots els candidats.

En aquests mesos de feina hem arribat força lluny, potser no tant com ens pensàvem els més optimistes, però sí prou lluny com per tenir un equip de treball potent, un projecte per Sabadell que ha convençut la majoria de persones a les quals hem pogut arribar, i 1.180 votants que van donar-nos la seva confiança. Moltes gràcies a tothom qui hi ha confiat i hi ha participat.

La bona rebuda que la nostra proposta i projecte van tenir per part de tots els que van assistir als tres actes principals de campanya, ens confirma que estem en la bona línia i treballarem per demostrar-ho.

Seguim constatant que hi ha un sector de l’independentisme, del qual en formem part, que no només no ens sentim representats per cap dels partits independentistes bàsicament perquè estem en contra de la seva manera de fer i d’entendre la política. Si a aquesta constatació hi afegim el convenciment que el nostre projecte té futur i compta amb un equip de gent amb capacitat i idees clares, i l’encoratjament i l’acollida favorable que ens han fet arribar els que han pogut conèixer de prop el nostre projecte d’unitat, de país i de ciutat, de com es pot fer la política d’una forma molt més oberta, realment compromesa amb els ciutadans i totalment participativa, l’equip d’Independència i República – Primàries Catalunya hem decidit per una àmplia majoria continuar treballant en el projecte, aprofundint les propostes, fent aportacions i fent un seguiment de la política municipal, donant la nostra opinió i començar a aplicar alguns dels projectes que formaven part de la nostra candidatura i que es poden treballar des de fora de l’Ajuntament. Ens hauria agradat poder-ho fer des de dins, cosa que ens hauria donat molta més visibilitat. Ho farem anant als barris, parlant amb les diferents associacions i entitats de Sabadell, explicant-ho als ciutadans i ciutadanes, en definitiva, portant-ho a la pràctica des de fora.

En aquesta línia de començar a posar en pràctica el nostre projecte, tenim el deure de donar la nostra opinió sobre la situació postelectoral de cara a la formació del nou consistori.

La llista del PSC ha estat la més votada. Hem de denunciar, però, la maniobra indigne de la seva cap de llista de fer-se passar per l’hereva de l’alcalde Antoni Farrés induint l’electorat a pensar que hi havia un lligam de parentiu i/o polític entre ella i l’alcalde Farrés, quan de fet de qui és hereva és de l’alcalde Bustos. Recordem també que el PSC forma part del bloc del 155. És decebedor i un greu perjudici per Sabadell que un partit del 155 hagi estat la força més votada. Pactar amb aquesta formació significarà no només pactar amb el 155 i donar suport a la repressió de Catalunya negant el dret a l’autodeterminació, sinó també tirar terra damunt dels casos de l’època Bustos encara pendents d’aclarir.

Quan cap força elegida no obté la majoria absoluta, aleshores el que cal és buscar acords entre les altres forces per intentar obtenir la majoria absoluta a través d’un pacte de govern o pacte de legislatura entre elles i, només si això no és possible, i com a darrer recurs, la força més votada és la que obté l’alcaldia. Aquesta norma parteix del principi que cal un acord majoritari perquè el govern de la ciutat sigui possible i eficient. Per això, fer alcalde al cap de la llista més votada és sempre el mal menor i la darrera opció, no pas la primera. És la darrera opció quan les altres forces no han estat capaces d’arribar a un pacte que permeti assolir una majoria absoluta.

Partint d’aquesta perspectiva, el que toca ara és treballar per aconseguir una majoria el més àmplia i forta possible entorn d’uns objectius i acords de govern, potser de mínims, però acceptats per tots els que tinguin el coratge d’arribar a un pacte.

Encoratgem doncs les forces democràtiques i sobiranistes a arribar a aquest acord, i desitgem el millor per a la persona que esdevingui alcalde o alcaldessa, en aquests moments excepcionals de ciutat i de país.

 

 

Independència i República – Primàries Catalunya.

Sabadell, 4 de juny del 2019

 

 

Comparteix
Escriu-nos!
Instagram